zaterdag 14 mei 2011

Kopenhagen met Maarten!

Het verlengd weekend van 7 t.e.m. 11 april heb ik in Kopenhagen doorgebracht met Maarten. Het was super leuk om na twee maanden opnieuw tijd met elkaar door te brengen terwijl we een nieuwe stad leerden kennen.

De eerste dag hebben we een stadswandeling gemaakt. Slenteren door de winkelstraat, zijstraatjes inslaan en nieuwe pleintjes ontdekken, op zoek gaan naar enkele belangrijke gebouwen en ondertussen wat verloren lopen... Dat is volgens mij de beste manier om kennis te maken met een nieuwe plek.
 
 
Het weer was de eerste dagen niet echt super, maar dat heeft ons niet tegengehouden om van onze tijd te genieten. We hebben enkele paleizen (Rosenborg Slot en Cristiansborg Slot), een ondergrondse ruïne, meerdere kerken (de Ronde Toren, ...), vele musea, enz. bezocht. Toen de zon zich wat meer aan de hemel toonde, hebben we een kanaaltoer gemaakt met één van de vele toeristische boten. Dit was voor mij wel een toffe ervaring. Je krijgt een heel ander perspectief van de stad.


Een noemenswaardig gebouw was het 'Statens Museum for Kunst', de Nationale galerij van Denemarken. Het museum bestaat uit twee delen. Het oudste deel is gebouwd in 1896 en het is een mix van allerlei verschillende bouwstijlen, zeer uitbundig met ornamenten en dergelijke. Het nieuwere is meer dan honderd jaar later (in 1998) in modernistische stijl aangebouwd. Wat er voor mij zo speciaal aan was, is de relatie die beide delen met elkaar aangaan. De twee bouwstijlen zijn zeer verschillend, maar in dit totaalproject vullen ze elkaar perfect aan.
 
Statens Museum for Kunst

Wie Maarten goed kent, weet dat hij een enorme voetbalfan is. Daarom hebben we dan ook een voetbalmatch van F.C. København bijgewoond. Het was zeer grappig om te horen hoe al die Deense supporters hun favoriete spelers toejuichten. Meestal zijn Denen niet echt uitbundig, met uitzondering van de voetbalfans weet ik nu!   
P.S.: F.C. København had de match met 3-1 gewonnen tegen Randers FC!
 
Maarten in het stadion van Kopenhagen
Ten zuiden van de hoofdstad ligt Ørestad, een hele nieuwe wijk welke de laatste 10 jaar ontwikkeld is. Er bevinden zich enkele universiteitsgebouwen, meerdere woonfaciliteiten en enkele bedrijven. Deze plek bezoeken is zeker een must voor elke architectuurstudent. Om maar één naam te zeggen: je kan er meerdere projecten vinden van BIG (Bjarke Ingels Group), een Deense architectenfirma dewelke wereldwijd bekend is. Maar natuurlijk zijn er meerdere interessante projecten, allemaal zeer dicht bij elkaar, klaar om ontdekt te worden.

Tietgen Kollegiet - Lundgaard & Tranberg Architects



Deze reis naar Kopenhagen was buiten een toffe reünie met Maarten ook een geweldige verrijking op architecturaal vlak.

Maarten, ik heb mij extreem geamuseerd! Mange tak!

Groetjes, 
Kim
 
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten