zondag 6 maart 2011

Slipway as found

Nadat we de introductieopdracht over de kiosk in Blokhus hadden afgerond, zijn we donderdag 24 februari nog eens met de hele klas op uitstap geweest. Deze keer bezochten we de haven van Esbjerg. In tegenstelling tot de grote meerderheid van onze klasgenoten die de trein naar de westkust van Denemarken moesten nemen, hadden Lynn en ik het geluk om mee te kunnen rijden met een van onze Deense medestudenten die een auto had. Om 8u30 's ochtends vertrokken we -opnieuw goed 'ingepakt' tegen de koude- op weg naar Esbjerg, zo'n 2,5 uur rijden.
Op een gegeven moment zei een van de Deense studenten: "Rensdyr, rensdyr!". Lynn en ik hadden niet direct door wat ze bedoelde, tot we naar buiten keken en 5 wilde rendieren achter elkaar over de velden zagen lopen... Geweldig!

Eens we in de haven van Esbjerg aangekomen waren, maakten we kennis met de eigenaar van de site. Hij gaf ons wat meer uitleg over de geschiedenis van deze plek en over zijn bedrijf. De opdracht voor dit semester is dan ook om een (of enkele) gebouw(en) te ontwerpen op deze site die beantwoorden aan de veranderingen die het bedrijf de laatste jaren heeft ondergaan en veranderingen die eventueel nog zullen komen.

De slipway (of in het nederlands: scheepshelling) is eigenlijk een groot hellend vlak dat tot in het water doorloopt, waar men boten in en uit het water kan trekken/slepen. Dit is nodig om de boten te herstellen en dergelijke.
Onderhoud van een boot.
Na het bezoek aan de site voor onze opdracht zijn we nog langs het monument "Mennesket ved Havet" (Mens ontmoet de zee) gestopt. Ontworpen door Svend Wiig Hansen in 1995.
Daarna bezochten we in Esbjerg ook nog een zeer indrukwekkende kerk: Sædden kirke, ontworpen door Inger en Johs. De architecten hebben mooi gespeeld met het invallende licht. De 803 gloeilampen die in de ruimte omhoog hangen zijn geweldig om te zien. Ze tonen ook hoe je creatief kan zijn met bakstenen. Geniet gewoon maar van de foto's!

Groetjes uit Aarhus,
Kim

1 opmerking: