woensdag 1 juni 2011

Carnaval in Aalborg en de mooie natuur in Skagen

Vorig week-end ben ik er weer eens tussenuit getrokken met een paar vriendinnen om een nieuw stukje van Denemarken te gaan ontdekken.

We hadden het wel verdiend! Namelijk de donderdag en vrijdag ervoor hadden we een tussentijdse presentatie van onze projecten en daar kruipt natuurlijk veel werk in. De ontspanning kwam dus op een ideaal moment!

Samen met vele -al reeds dronken- Denen namen Lynn, Karen, Anne-Sophie en ik zaterdagochtend de trein naar Aalborg, voor het jaarlijkse Aalborg Carnaval. De parade was wel leuk om te zien, op een gegeven moment kwamen zelfs de 'Belgische sjatrellen' voorbij (met de nodige Vlaamse muziek). Het was grappig!









'De Belgische sjatrellen'

De parade was vrij snel gedaan en het was beginnen regenen, dus zijn we als architectuurstudenten maar een bezoekje gaan brengen aan een kunstmuseum ontworpen door Alvar Aalto.




Daarna was het tijd om naar Skagen door te reizen. Lynn vergezelde ons spijtig genoeg niet. Zij had het noordelijkste puntje van Denemarken al eens bezocht en je met de trein verplaatsen in dit land is niet zo goedkoop.

Zoals net gezegd, is Skagen - of beter gezegd: het landpunt Grenen - het meest noordelijkste punt van Denemarken. Hier kan je de Noordzee en het Kattegat zien samenkomen in één punt. Waar dat punt percies ligt, is eigenlijk veel duidelijker zichtbaar vanop een afstand dan van dichtbij. 

De hele trip was zeker en vast de moeite waard. Niet alleen omdat Grenen een uitzonderlijk mooi natuurlijk landschap brengt. Maar ook van het dorp Skagen was ik onder de indruk. Het is een heel pittoresk stadje met kleine, gele huisjes met rode dakpannen en witte of rode hekjes. Het lijkt alsof je in een scene rondloopt voor één of andere film. Geniet maar van de foto's!





















Vele groetjes uit Denemarken,

Kim

donderdag 19 mei 2011

Fietstochtjes door Jylland

De laatste weken was het in Denemarken echt prachtig weer. De zon scheen volop en daar wouden we in groep dan ook van genieten! En hoe kan je dit beter doen dan al fietsend de omgeving te gaan verkennen?

Op zaterdag 30 april hebben we dan ook onze benen ingesmeerd en onze fietsbanden opgepompt: op naar de ruïne van Kalø. Op kop: Tiia en Arttu. Een Fins koppeltje dat aan het oefenen is voor hun fietstocht terug naar Finland. De tocht had dus een goed ritme en het was dus zeker een leuke uitdaging. Wie was nog van de partij: Karen, Stephen en Jose; alle drie studenten afkomstig van New York. Dan ook nog Jonas, de enige Deen in de groep.

De weg naar de ruïne was echt prachtig. Soms had ik het gevoel dat ik door "de Zingende Wind" aan het rijden was. Met de glooiende, groene heuvels, overal akkers, hier en daar een boom, bossen in de verte... Prachtig! Enkel de silhouetten van de windmolens en af en toe doorzichten naar de zee deden me beseffen dat ik toch nog in Denemarken was. 
 
De ruïne is een overblijfsel van een koninklijk kasteel welke in 1313 gebouwd werd door koning Erik IV. Het gebouw is sinds 1660 vervallen.

De totale afstand van de tocht was 80 km. (De teller stond op 79 km toen we aankwamen in Skjoldhoj, maar we hebben express een toertje rond de blok gereden!)


Een tweede tocht was naar "Sky Mountain". Op zondagochtend 8 mei vertrokken Arttu, Tiia, Hugo en ik met de fiets naar wat tot in 1847 de hoogste "berg" (lees: heuvel) van Denemarken was. De Denen noemen deze heuvel van 147 meter hoogte de Himmelbjerget.
Het hoogste punt van het land is momenteel Møllehøj, 170 meter hoog.

De fietstocht was niet zo makkelijk als de eerste. Er waaide een enorm sterke wind door het land en je moest echt constant kracht in je benen hebben. Zelfs bergafwaarts moest je bijtrappen... Uiteindelijk heb ik de tocht van 95 km overleefd. De dag nadien had ik vreemd genoeg zelfs geen spierpijn. Maar ik moet eerlijk zijn, onderweg was ik toch wel een paar keer bijna dood gegaan! :)


Onze overwinningsfoto. VLNR: Arttu, Tiia, ik, Karen, Hugo en Lise.


Vele groetjes uit Aarhus!

Kim

maandag 16 mei 2011

Copenhagen _ Rendez-vous with my parents

Ook mijn ouders zijn me in april komen bezoeken in de hoofdstad van Denemarken! Het verlengd week-end was hiervoor het perfecte moment... Wat vrije tijd en geweldig goed weer! 

Aangezien ik nu al eens in Kopenhagen was geweest, had ik al een beter idee over wat ik nog kon en wou bezoeken. Samen met Maarten had ik ook een tochtje gedaan met de boot, in de haven van Kopenhagen en omdat ik dat persoonlijk een leuke trip vond, heb ik dit samen met mijn ouders nog eens gedaan.
Hierna hebben we een wandeling gemaakt en ondertussen vele mooie gebouwen bezocht. Onder meer ‘Frederiks Kirke’, beter bekend als ‘de marmeren kerk’ gebouwd in opdracht van koning Frederik V. De koepel heeft een doorsnede van 31 m en is hiermee de grootste van Scandinavië. Maar vooral het marmeren interieur laat een mooie indruk na.

Koepel van de marmeren kerk
Totaal onverwachts, maar daarom niet minder leuk om mee te maken, kwamen de Deense wachten in de straat voorbij gemarcheerd. Tijd voor de verwisseling van de wacht aan het koninklijke paleis! Mijn ouders vonden het geweldig, ze waren grapjes aan ‘t maken in de aard van: “Wat heb jij dat goed gepland!”.


Op deze trip hebben we ook een bezoek gebracht aan het Thorvaldsens museum. Belthel Thorvaldsen was een Deense beeldhouwer en zijn werk is geïnspireerd door de kunst uit de klassieke oudheid. Een museum was speciaal voor hem gebouwd in 1839, nadat de beeldhouwer in 1838 na 40 jaar teruggekeerd was uit Rome.

De dag nadien hebben we al slenterend doorgebracht in Ørestad, de nieuwe wijk ten zuiden van de hoofdstad. De eerste maal hadden Maarten en ik de tijd niet om alle projecten te bewonderen, dus vond ik dat het nu de ideale gelegenheid was om dit wel te doen. En het was zeker en vast de moeite. Enkele projecten die we bewonderd hebben: 'VM houses' - BIG + JDS, 'Mountain Dwellings' - BIG, '8 Houses' - BIG, 'Ferring' - Henning Larsen Architects, 'Ørestad Gymnasium' - 3XN, 'Ørestadhuset' - Lundgaard og Tranberg Arkitektfirma, en zoveel meer.

Ørestad
'VM Houses' - BIG + JDS

'Mountain Dwellings' - BIG
'8 Houses' - BIG
'Ferring' - Henning Larsen Architects
'Ørestadhuset' - Lundgaard og Tranberg Arkitektfirma
‘s Avonds stond er een wandeling door het 2de oudste pretpark van de wereld: Tivoli op het programma. Op 15 augustus 1834 was het park voor het eerst open voor het publiek. Het is gelegen op een zeer centrale plek in de hoofdstad: tussen het station en het plein voor het stadhuis. Het is niet zo’n ontzettend groot park, maar de vele attrakties liggen vrij dicht op elkaar en het park heeft op die manier wel iets te bieden voor iedereen. Vooral als de lichtjes ‘s avonds aangaan, is het de ideale plek om even te ontsnappen uit de drukte van de hoofdstad. 

Tivoli
De dag nadien maakten we een uitstap naar het noorden van het eiland, naar de stad Helsingør. Hier is de zee tussen Denemarken en Zweden maar 4 km breed en heeft het een speciale naam: ‘de Sont’. Omdat Denemarken vroeger een groot deel van het land wat nu Zweden is in hun bezit had, was Helsingør eigenlijk een van de meest belangrijke plaatsen voor de koning. Hij bouwde er het kasteel van Kronborg. Dit zijn we dan ook gaan bezoeken. We leerden er van een gids dat het beroemde toneelstuk ‘Hamlet’ van William Shakespeare zich op die plek afspeelde. Ook werd ons verteld dat de Deense koning vroeger over de Sont  regeerde. Er waren enkele belangrijke havens waar handelsboten wouden aanmeren, maar als men door de Sont wou varen, moest men tol betalen. Zo kon de koning onder andere zijn kasteel onderhouden.
In de kelder van het kasteel vindt men een standbeeld van een slapende Holger, de Deen. Legendes vertellen dat wanneer Denemarken wordt bedreigd door een buurland (lees: de Zweden), zal Holger wakker worden en Denemarken redden.

Holger, de Deen
Hierna brachten we een bezoek aan het kunstmuseum Louisiana, gelegen in Humlebæk. Spijtig genoeg was er net geen tentoonstelling over architectuur, maar de speciale expositie over het werk van Pablo Picasso was ook zeer interessant.  
Kunst en een mooi uitzicht - Louisiana museum
Zondag begonnen we onze dag met een wandeling door Christiania. Dit is een bekende alternatieve sociëteit in het centrum van de stad. Christiania is opgericht in 1971 door een groep hippies die een oud militair gebied kraakten. Het hele gebied wordt bewust niet gepromoot door de stad, maar het is zeker een must om eens door te lopen als je Kopenhagen ooit bezoekt.
Onze namiddag hebben we gevuld met onder andere een bezoek aan de ‘Vor Frelsers Kirke’, waar ik samen met mijn vader de toren heb beklommen en zo een geweldig panorama over de stad heb verkregen. Ook de ‘Ny Carlsberg Glyptotek’, een prachtig gebouw waarin antieke en moderne kunst wordt tentoongesteld hebben we bezocht.  
Panorama van Kopenhagen, vanaf de 'Vor Frelsers Kirke'
Maandag was de laatste dag van onze citytrip en omdat ik al veel dingen in Kopenhagen bezocht had, wou ik graag het stadje Roskilde bezoeken. Deze plek was vroeger eigenlijk de hoofdstad van het land. Het is dan ook rijk aan een mooie jachthaven, welke lang geleden dus waarschijnlijk een belangrijke handelsplek was. Een paar uurtjes hebben mijn ouders en ik hier dan ook geluierd aan het water en genoten van de zon. In de zomer wordt er in Roskilde een groots festival georganiseerd, waar bijna elke Deen naartoe trekt.
Maar de belangrijkste beweegreden om een trip naar Roskilde te maken, was voor mij de kathedraal die de stad rijk is. Het is een van de grootste kerken van Denemarken en sinds de middeleeuwen worden alle vorsten hier begraven.    
Domkirke Roskilde
 Mange hilsner fra Aarhus! Kim